Socialiseren, hoe doe ik dat?

Een pup moet worden gesocialiseerd, zodat hij goed kan functioneren in de wereld om hem heen. Hierdoor voelt hij zich ook prettig in de mensenwereld.

Na een goede socialisatie heeft hij geleerd zich aan te passen aan de normen van de mensen waarmee hij samen leeft. Dus voor de hond een heel belangrijk proces! Maar ook voor het gezin waarin hij leeft, waardoor het gezin een sociale hond heeft die zich goed heeft aangepast aan zijn leefomgeving en prettig in de omgang is.

Socialiseren begint in het nest bij de fokker. Door in de eerste weekjes een pup op te pakken en even te knuffelen (bijvoorbeeld tijdens het weegmoment) , leert de pup vertrouwen in de mens te krijgen.
Belangrijk vinden wij dat het nestje in de huiskamer opgroeit, hierdoor leren de pups veel dagelijkse dingen die in een gezin voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van de stofzuiger, televisie, muziek, omgang met kleine kinderen tot mensen op senior leeftijd, de deurbel, de tuindeur die kraakt en piept, geluid van buren in de tuin, etc.
Daarnaast komen hier verschillende soorten mensen over de vloer, van peuter tot en met opa. Ze leren zo dat er verschillende soorten mensen bestaan. Het gedrag en geluid dat bij een klein kind hoort is heel anders dan dat van een opa.

Bij het socialiseren van de pup is het van groot belang dat goed wordt gekeken naar wat de pup qua tempo aankan. Socialiseren houdt in dat je de pup leert omgaan met verschillende prikkels in het leven. Het blootstellen aan deze prikkels moet altijd op een manier gebeuren zodat de ervaring voor de pup onder het niveau blijft van een grootse ervaring. De pup bepaalt dus het tempo. De ervaring mag niet overweldigend zijn.
De socialisatiefase loopt van de leeftijd van 3 weken oud tot ca. 6 maanden. In deze periode leren ze het makkelijkst en snelst nieuwe situaties aan.

Rond de leeftijd van 6 weken zorgen wij ervoor dat de pups gaan wennen aan bijvoorbeeld autorijden. Dit is niet een kwestie van in de autobench zetten en wegrijden.
We laten de pup eerst wennen aan het zitten in de autobench in de auto. Dit doen we maximaal 5 minuutjes en daarna gaan we weer lekker veilig naar binnen om deze nieuwe grote ervaring van deze dag te verwerken.
Dag 2 gaan we weer rustig in de autobench zitten en laten we de motor draaien. Weer maximaal 5 minuutjes om de pups het op een rustige manier te laten ervaren. Dag 3 doen we dit nog een keer.
Dag 4 gaan we een paar minuutjes rijden, tijdens dit rijden is iemand van ons altijd aanwezig naast de bench, zodat ze een vertrouwd iemand bij zich hebben en zich veilig voelen. De volgende dagen gaan we ook stukjes rijden en zo bouwen we het op qua tijdsbestek.
Deze manier pas je toe bij elke nieuwe ervaring. Split de ervaring op in stukjes die de pup aankan!

Lees ook  Zindelijk?

Na 8 weken gaat de pup naar de nieuwe eigenaar. Jij gaat door met socialiseren van de pup en doet dit natuurlijk met de situaties waarmee de pup en het gezin te maken krijgen. Stel jullie gaan nooit met het openbaar vervoer, dan hoef je de hond dit natuurlijk niet aan te leren. Doe dit wel wanneer het sporadisch voorkomt!
Belangrijk is dat de pup de tijd krijgt om de nieuwe situatie te ervaren, bijvoorbeeld het bezoeken van een stad, laat de hond dan eerst 1 of 2 dagen aan de rand van bijvoorbeeld de winkelstraat eens lekker rondkijken en ga na 5 minuten naar huis. Dag erna loop je een rustige winkel binnen. De pup gaat het wellicht allemaal bekijken, dit is heel belangrijk. Gun hem die tijd ook, want het resultaat is dat de pup later nieuwe situaties rustig kan inschatten waarbij hij niet meteen in de actie schiet bij het zien van iets nieuws, vreemds of verontrustends.  

Wij leren bij ons de pup kennis maken met vachtverzorging, dit is iets waar jullie ook weer mee verder gaan.
Plan na de geboorte alvast een pup wenbeurt bij de trimsalon gespecialiseerd in Doodles in vanaf ca. 15 weken (na alle inentingen) en oefen thuis veel met borstelen en en de waterblazer. Ook dit doe je in opbouwende stapjes. 
Bij ons wennen ze al aan de geluiden van de trimsalon en worden ze op de trimtafel geborsteld. Maar blijf hier thuis goed mee oefenen! Dat zorgt voor een ontspannen hond in de trimsalon, waardoor de hond ook geen stress zal ervaren bij de 8 wekelijkse trimbezoeken voor de rest van haar leven en de trimmer het een prettige hond vindt om mee te werken.

Lees ook  Hoe bijtgedrag pup afleren?

Wij laten de pups ook kennismaken met de dierenarts, andere honden en beginnen met het laten wennen aan het lopen aan de leiband. Dit vinden ze in het begin altijd spannend.  We bouwen dit op tot het lopen van kleine stukjes hier in de wijk, waardoor ze al een beetje wennen aan voorbijgangers, rijdende auto’s, fietsers etc. 
Een nieuwe omgeving is dan ook meteen weer spannend, dus zul je als nieuwe eigenaar soms letterlijk en figuurlijk ook weer eerst een paar stapjes terug moeten doen.
Als voorbeeld het lopen aan de leiband. Doe eerst eens 5 minuutjes alleen de leiband aan en ga samen met de pup op de stoep voor het huis staan en gun de pup de tijd om de nieuwe omgeving in zich op te nemen. Morgen weer een stapje verder…

Kortom: je kunt de hond ontzettend veel leren waar de hond en jullie de rest van het leven profijt van hebben, maar doe het in stapjes en let erop dat je de hond de snelheid hiervan laat bepalen.
En leer de hond vooral de situaties waarin hij en jullie in zijn hondenleven veel mee te maken krijgen.

Ander nieuws

Reacties zijn gesloten.