Hoe bijtgedrag pup afleren?

Alle pups bijten!

De moederhond speelt een belangrijke rol in de eerste fase van zijn leven. Bijvoorbeeld bij te hard bijten wordt de pup gecorrigeerd door de moeder, dit leidt tot de bijtrem. Zij laat duidelijk blijken niet gediend te zijn van het te harde gebruik van de vlijmscherpe tandjes en zal de pup direct corrigeren middels een snauw.

De pup speelt allerlei bijtspelletjes in zijn vroege leventje. Door te spelen met zijn broertjes en zusjes leert de pup zijn bijten te doseren. Zij oefenen de bijtspelletjes steeds opnieuw met elkaar en zodra er een pup te hard bijt, wordt het spel stilgelegd. De pup leert dan dat te hard bijten negatieve consequenties heeft en zal minder geneigd zijn dit gedrag te herhalen.

Blijft feit dat alle pups de eerste tijd hun bek en tanden gebruiken om van alles te ontdekken, het is het enige middel waarmee ze dit kunnen. Zie ook de blog van juni 2020.
Pups bijten om verschillende redenen: ze willen de wereld verkennen, spelen, vermoeidheid, te lange concentratietijd, verveling, tandjes wisselen en het is een manier van communiceren met andere honden.

Ook als de hond na 8 weken meegaat naar huis met de eigenaar, gaat hij bijtgedrag vertonen.
Je kunt de pup dit afleren door het spel van dat moment meteen te stoppen en bijvoorbeeld “AUW” te roepen.
Pups zoeken echt een grens op met hun bijtgedrag. Dus zorg dat het spel meteen wordt gestopt en loop op een rustige manier weg van de pup. Zorg er ook voor dat je reactie op het bijten altijd hetzelfde is.
De pup leert op deze manier dat zijn gedrag ertoe leidt dat het spelletje niet meer doorgaat. Dit wil hij niet.
Je kunt het spel weer hervatten na een tijdje. Bijt hij weer, reageer dan weer door het spel te stoppen, AUW te roepen en van hem weg te lopen. Berg na de tweede keer het speeltje ook op en stop het spelen volledig.

Ga nooit tegen hem schreeuwen vanuit boosheid en geef hem ook geen tik op de neus, de pup zal zich willen verdedigen en dat maakt het bijten meestal erger.

In heel veel gevallen verdwijnt het bijtgedrag door het structureel en voldoende bieden van rust en slaap.

Lees ook  Socialiseren, hoe doe ik dat?

Reacties zijn gesloten.