16 tot 18 uur rust per etmaal?

We willen allemaal graag die stabiele, lieve Australian Labradoodle om ons heen hebben. We vinden het fijn om met onze hond te wandelen, vinden het leuk als de kinderen onder ouderlijk toezicht met de hond kunnen spelen en we genieten ervan om met onze hond te knuffelen. En zo zijn er nog andere activiteiten die we graag met onze hond doen.
Maar hoe zorgen we dat het ook voor de hond leuk is en dat het veilig is voor kinderen en honden samen? Hieronder wat uitleg over rust voor de hond en de omgang tussen kinderen en honden.

Wist je dat een volwassen hond per etmaal 16-18 uur rust nodig heeft?

Wanneer een hond te weinig rust krijgt, raakt hij al heel snel overprikkeld. Hij kan daardoor chronische stress opbouwen dat zich kan uiten in ongewenst en onrustig gedrag. Een hond die overprikkelt is, reageert vaak ook op die manier.
Aangezien een hond niet kan aangeven dat hij moe is, zal hij dit op een andere manier doen. Hij kan bijvoorbeeld overmatig gaan blaffen, fel reageren op mensen, kinderen en andere dieren; kortom een kort lontje hebben, zoals wij mensen dat ook kunnen hebben als we oververmoeid zijn of chronische stress ervaren.

Zorg voor een eigen plaats in huis voor je hond. Een bench of een mand in een rustig gedeelte van de kamer of lekker in een hoek in de gang. Een plek waar hij zich kan terugtrekken en ook met rust wordt gelaten. Dus in de mand of bench niet je hond gaan knuffelen, niet storen en lekker laten slapen en rusten.
Een pup heeft nog meer uren rust nodig per etmaal. Ze hebben dit nodig om te groeien, om de vele nieuwe indrukken en ervaringen te kunnen verwerken.
Na 1 uur wakker, kun je de pup het best weer 2 tot 3 uur laten slapen. Als je pup niet deze rust krijgt, is het heel moeilijk voor je pup om te leren en ook om later uit zichzelf de rust te nemen die een hond nodig heeft. En dan krijg je dus die overprikkelde hond.
Een pup neemt die rust niet uit zichzelf. Jij zult hem daarin moeten begeleiden en op gezette tijden in zijn mandje of bench moeten leggen en hem dan ook met rust moeten laten zodat hij kan slapen.
En een pup valt natuurlijk niet meteen in slaap. Als je hem met rust laat, gaat hij toch al redelijk snel liggen en valt hij ook in slaap. Leer kinderen dat ze de hond niet mogen storen wanneer hij op zijn eigen plek ligt. Ook niet als hij rust met zijn ogen open! Mand of bench is verboden terrein voor kinderen.  

Wij raden iedereen aan om kinderen jonger dan 12 jaar niet alleen te laten met de hond. Zorg sowieso altijd dat je toezicht houdt als hond en kinderen samen zijn. Een hond ziet een jong kind niet als zijn meerdere. Maar kinderen en honden kunnen vrienden voor het leven worden. Hierin is de begeleiding van een volwassene wel heel belangrijk.
Pas als het kind 12/13 jaar oud is, gaat je hond je kind beschouwen als zijn “meerdere”.

Tijdens het spelen met de hond is een bepaalde manier van rust ook heel belangrijk. Leer je kind om op een kalme manier te spelen met je hond.
Een hond speelt op een andere manier dan een mens. Hij speelt op zijn honds en gedraagt zich ook honds. Want hij kan niet anders. Een hond gebruikt zijn bek om iets vast te pakken, een hond is zeer gevoelig voor snelle bewegingen en zal dan ook zelf snel en wat minder voorzichtig reageren als hij iets vast wilt pakken.
Als kinderen gaan rennen, rent de hond achter hen aan. Om aandacht te trekken of uit puur enthousiasme kan hij in de broek bijten of opspringen tegen het kind. De hond ziet dit als spelen, een mens ziet dit als ongewenst gedrag. Maar je kunt een hond niet straffen als hij zijn natuurlijk gedrag vertoond. Leer kinderen daarom op een rustige, verantwoorde manier te spelen met de hond en altijd onder toezicht van een volwassene.

Hier nog enkele tips voor de omgang van kinderen met de hond:

  • Laat je kind nooit zelf naar de hond toe gaan. De hond komt wel naar je kind toe als hij wilt knuffelen of spelen. Je kind mag de hond natuurlijk wel roepen. Maar als de hond even geen zin heeft, moet je kind dit ook respecteren en stoppen met roepen.
  • Laat je kind nooit wegrennen voor de hond.
  • Nooit de hond omhelzen: de hond kan zich dan gevangen voelen en kan zich willen verdedigen. Een hond vindt het fijn om te knuffelen, maar dit kun je het beste doen door je kind de hond te laten aaien opzij van de schouder met de groei van de haren mee.
  • Laat je kind de hond niet aanstaren: een hond ziet dit vaak als een uitdaging of een bedreiging. Leer je kind langs de hond te kijken.
  • Leer je kind altijd op een respectvolle manier met de hond om te gaan, dus niet aan oren en staart trekken, niets in zijn neus of bek stoppen en alleen met hondenspeeltjes laten spelen en niet met de knuffels of speelgoed van je kind.
  • Niet onder of op de hond gaan liggen, hond niet op de bank toelaten: de hond voelt zich dan al heel snel de baas, de meerdere. Het gezicht van je kind zit dan erg kortbij de bek van de hond. Kinderen kunnen het best blijven staan of op een stoel zitten tijdens het spelen. En de hond kun je ook beter niet op de bank toelaten, zo komt hij ook niet snel op ooghoogte met je kind.
  • Laat de hond met rust als hij slaapt en eet/drinkt.
  • Laat je kind niet in de mand of bij de bench komen.
  • Laat je kind geen trek- en stoeispelletjes doen met de hond: de hond gebruikt dan zijn tanden en merkt al snel dat hij sterker is dan het kind. Dit kan tot vervelende situaties leiden. Uit enthousiasme kan de hond zijn tanden in het speeltje zetten, maar per ongeluk ook in de hand van je kind. Ook moet je kind niet het speeltje uit de bek van de hond trekken;
  • Leer je kind dat grommen een vorm van communicatie is waarbij de hond zegt dat hij iets niet fijn/leuk vindt en dat die betreffende situatie dan meteen gestopt moet worden. Een grom is een waarschuwing. Grijp in de situatie in, breng de hond rustig naar een andere plek, maar bestraf het grommen niet. Het is fijn dat de hond aangeeft als hij iets niet prettig vindt;
  • Laat je kind liever geen commando’s geven, de hond accepteert dit wellicht niet. Wel is het leuk om onder begeleiding van een volwassene het kind en de hond samen zoekspelletjes te laten doen. Laat je kind een hondenspeeltje verstoppen, de volwassene houdt de hond vast en daarna mag de hond het gaan zoeken. Voor je kind en de hond een heel leuke bezigheid waardoor je ook weer de band sterker maakt tussen je kind en de hond;
  • Laat je kind de hond niet alleen uitlaten: een kind kan niet de verantwoording nemen voor het gedrag van de hond. Je wilt niet dat je kind moet ingrijpen als je hond in gevecht komt met een andere hond. En kinderen willen hun hond beschermen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

We raden iedere eigenaar aan om naar een puppy cursus te gaan, ook wanneer je al veel ervaring hebt met honden. Informeer eens bij de vereniging of ze ook een theorieles aanbieden over het gedrag van honden en dan specifiek de band tussen kinderen en honden.
Honden en kinderen kunnen samen prachtige momenten beleven en een geweldige tijd hebben en de Australian Labradoodle is ook een zeer geschikte gezinshond. Maar honden – en ook de Australian Labradoodle – kunnen alleen geschikte gezinshonden worden als dit goed begeleid wordt door de volwassenen in het gezin. De belangrijkste investering voor de komende 10-15 jaar!

Reacties zijn gesloten.