Zindelijk?

Yes! Binnenkort komt jouw eigen Australian Labradoodle pup bij jou wonen. Meteen begint dan ook de opvoeding van jouw kleine Doodle. Maar hoe zorg je er nu voor dat je hond zindelijk wordt?

Steek veel tijd en energie in dit proces, hiervoor is een stabiele basis belangrijk. Maak een veilig en lekker nestje voor je pup. Dit kan bijvoorbeeld gemaakt worden in een bench. De ruimte moet niet te groot zijn, normaal bevuilt een pup zijn eigen nestje niet. De pup moet wel goed languit in zijn nestje kunnen liggen.
Het proces van zindelijkheid moet opgebouwd worden. Ben consequent en handel er ook naar. We geven je hierbij een methode die je kunt gebruiken. De eerste 3 handelingen mogen in het begin zeker niet langer duren dan 30 minuten.

  1. Geef de pup veel aandacht voordat je hem in zijn nestje zet
  2. Haal de pup na een tijd uit het nestje en ga naar buiten zodat hij kan plassen en/of poepen
  3. Als de pup zijn behoefte doet, moet je hem uitbundig belonen
  4. Herhaal stap 1 t/m 3
  5. Om in te kunnen schatten wanneer de pup naar buiten moet kun je de tijd, die tussen het doen van de verschillende behoeftes verstrijkt, bijhouden. Hierdoor kun je ook beter inschatten wanneer de pup ‘s nachts naar buiten moet.
  6. Geleidelijk kan de pup iets langer binnen blijven
  7. Soms doet de pup zijn behoefte toch binnen. Keur dit gedrag af door luid en duidelijk “Nee” te zeggen en neem de pup meteen mee naar buiten. Beloon gewenst gedrag altijd.
  8. Als de pup ouder wordt, kun je het belonen afbouwen
Lees ook  Hoe bijtgedrag pup afleren?

Na iedere maaltijd, drinken, spel en slaapje ga je met je pup naar buiten en kijk je of hij een behoefte moet doen. Vergeet niet te belonen als hij zijn behoefte doet. Belonen doe je bijvoorbeeld door met een enthousiaste hogere stem te zeggen “Goed zo!” of een aaitje te geven.
Hooguit na 5 minuten ga je weer naar binnen, zo leert hij dat buiten de plek is om zijn behoefte te doen.

Je zult zien dat je pup snel leert, af en toe nog een ongelukje zal hebben en heel trots zal zijn als hij geprezen wordt om zijn goede gedrag.

Reacties zijn gesloten.